Club historie 

INITIATIEF

Hockeyclub Montfoort is op 23 mei 1979 opgericht door twee enthousiastelingen: Fr
é Doop en Ineke van Jaarsveld. Met deze oprichting werd de hockeysport voor het eerst in Montfoort geïntroduceerd. De interesse bleek vrij groot te zijn en de club begon met een ledental van 40. Er werd een kennismakingsmiddag georganiseerd op het huidige veld aan de Parklaan, wat toen werd bespeeld door de korfbalvereniging Fortis. Uit een eerste werkgroep werd het bestuur gevormd. Toenmalig voorzitter Gerard van Jaarsveld en bestuursleden zijn mede verantwoordelijk voor de ontplooiing van onze mooie vereniging. In 1980 werd de eerste officiële wedstrijd georganiseerd die gespeeld werd door de meisjes C-elftallen. Zij beten destijds het spits af waarna vele hockeyers hen volgden.

JAREN ‘90

Het aantal leden vorderde gestaag. Bij het tienjarig bestaan hadden we al meer dan 300 leden. Echter kwam het klad erin doordat de vereniging nog steeds geen beschikking had over een kunstgrasveld. Na jarenlang touwtrekken met de gemeente kreeg de toenmalige voorzitter Theo van Kortenhof het in 1993 toch voor elkaar. Het eerste kunstgrasveld werd aangelegd en kreeg de naam ‘Den Orscamp’. Deze naam heeft een bijzondere betekenis. Tijdens het graven van het cunet voor het kunstgrasveld werden er diverse vondsten gedaan uit de vroege middeleeuwen. Het waren delen van wapens die door ridders in die periode werden gebruikt. Voor de gemeentearchivaris reden om te gaan zoeken in de Montfoortse archieven. Hij vond een akte uit 1329, het jaar waarin Montfoort ook stadsrechten kreeg, hier werd het gebied waar het kunstgrasveld is aangelegd, beschreven. Het gebied werd "Den Orscamp”genoemd.

RECENT VERLEDEN

De afgelopen jaren blijft het ledental van HCM enigszins evenwichtig. Met een aantal van 400 leden kon de aanlegging van een tweede kunstgrasveld niet uitblijven. Deze werd in 2009 onder grote belangstelling in gebruik genomen. Terwijl de eerste wedstrijden op het nieuwe veld werden gespeeld, is de kunstgrasmat van het eerste veld vervangen. Hierdoor hebben we de beschikking over twee gloednieuwe kunstgrasvelden.

NU

Vanaf het begin vindt HCM het belangrijk haar leden te onderhouden. Terugkerende aangelegenheden kenmerken HCM. Het Open Toernooi is in 1980 geïntroduceerd, waarna het uitgegroeid is tot en traditie waar alle hockeyliefhebbers hun kwaliteiten kunnen laten zien. Daarnaast worden er regelmatig open dagen, clinics, borrels en feestjes verzorgd. Onze vrijwilligers stoppen lief en leed in deze club en dat is, naar eigen zeggen, onze formule tot succes. Tegenwoordig ligt het ledenaantal net iets onder de 500 en hebben wij het genoegen met 27 jeugdteams, 4 seniorenteams en een groot aantal trimhockeyers. De meeste leden zitten in de leeftijdscategorie van 6 tot en met 18 jaar.

Donderdag 14 november 2013 is één van de grondleggers van HCM in het zonnetje gezet. Erelid Fr
éDoop heeft zijn eigen veld mogen openen: ‘Het FréDoop oefencourt’. Fré is verantwoordelijk geweest voor de totstandkoming van de vereniging en heeft vele functies binnen HCM vervuld. De hoogtepunten in competitiesfeer zijn volgens hem toch wel de promoties naar de derde klasse van Heren 1 in 1999 en van de Dames 1 in 2007, waar hij bij het laatstgenoemde team als coach zijn aandeel had.